Woonkredieten vergelijken: hoe begin je eraan?

Zodra men besluit een woonkrediet af te gaan sluiten is het belangrijk om te weten waar men dient te beginnen. Door op het internet te gaan zoeken zonder hierbij een bepaalde strategie te gebruiken zal men al snel het overzicht kwijtraken. Er is een zeer breed scala aan aanbieders actief die natuurlijk allemaal claimen de beste voorwaarden te hebben en op die manier het meest goedkope woonkrediet aan te kunnen bieden. Nu klopt het wel dat er uiteindelijk voor iedereen een goedkoop woonkrediet te vinden is, maar over het algemeen valt het niet mee om hier ook direct uit te komen. Het sleutelwoord binnen het vinden van een goedkoop woonkrediet aan de hand van een vergelijking is daarom dan ook 'structuur'.

Men kan beginnen met het aanbrengen van structuur door eerst eens te gaan kijken naar de eigen wensen en mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld van belang om eens te kijken naar de verschillende vormen van een woonkrediet. Er bestaan verschillende vormen die allemaal zo hun voor- en nadelen hebben. Wanneer men deze nog niet op een rijtje heeft is het natuurlijk erg lastig om het juiste woonkrediet uit te kunnen kiezen. Men dient in principe eerst eens goed naar de eigen situatie te kijken en op basis daarvan verder te gaan. Hoe zit het bijvoorbeeld met de inkomsten? Hoeveel geld komt er binnen per maand en hoeveel is er nodig om allerlei kosten te dekken die niet behoren tot de vaste lasten? Op die manier kan men tot een bedrag komen dat er maandelijks beschikbaar is om het woonkrediet van te gaan betalen. Het woonkrediet is namelijk gewoon een lening die betaalt dient te worden en waar eventueel ook aflossingen op gedaan dienen te worden. Zodra men een budget beschikbaar heeft wordt het mogelijk om eens te gaan kijken welke vorm het best past. Op die manier kan men de verschillende woonkredieten een stuk gemakkelijker met elkaar vergelijken. Het is dan namelijk mogelijk om een groot deel af te schrijven, aangezien het niet goed past bij de persoonlijke situatie.

Daarnaast is het van belang om eens te kijken naar hoe de persoonlijke situatie zich zal gaan ontwikkelen. Er bestaan namelijk woonkredieten waarbij de maandlasten gelijk zullen blijven, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor stijgende of juist aflopende maandlasten. Wanneer men verwacht dat de inkomsten per maand zullen gaan stijgen is het bijvoorbeeld slim om de woonkredieten met stijgende maandlasten mee te nemen in de vergelijking, terwijl het slim is om juist te kijken naar de woonkredieten met dalende maandlasten wanneer men verwacht dat de inkomsten gaan dalen of de overige kosten sterk toe zullen nemen. Wanneer men bijvoorbeeld aan kinderen wil gaan beginnen is het niet slim om de woonkredieten met stijgende maandlasten mee te nemen in de vergelijking. Op deze manier kan men het aantal woonkredieten dat er vergeleken zullen worden allereerst al terugbrengen naar een aantal dat overzichtelijk is en op die manier tot een stuk minder chaos zal leiden.